Zuid-Kennemerland

Gelezen

Oudolf Gardens bij Hauser & Wirth in Somerset

Natuurlijk heb ook ik het afgelopen jaar mijn favoriete boekhandels gesteund door flink wat boeken te bestellen. Zo ook dit prachtige boek van de hand van tuinarchitect en plantenkenner Rory Dusoir over de tuinen die Piet Oudolf heeft aangelegd bij een kunstgalerie in Somerset, op een terrein van meer dan 6000 m2. Alleen al de schitterende foto op de voorkant is voldoende om je over de best wel pittige prijs heen te zetten en jezelf te verwennen met de meer dan 300 foto’s en inspirerende tekst van dit boek. 
Dusoir heeft de tuinen een jaar lang bezocht en beschrijft per seizoen hoe ze eruit zien, welke plantencombinaties Oudolf heeft gebruikt en wat voor beplantingstechnieken hij heeft toegepast. Ook vermeldt hij de werkzaamheden die per seizoen worden uitgevoerd. De laatste 50 pagina’s van het boek bevatten een uitgebreide plantenlijst waarin de door Oudolf gebruikte planten uitvoerig worden beschreven, uiteraard geiillustreerd met mooie foto’s.
Op het terrein heeft Oudolf drie verschillende tuinen aangelegd, die passen bij de omgeving. Als bezoeker van de galerie kom je eerst bij een oude boerderij met een boerenerf met grasland. Vervolgens bevind je je in een omsloten kloostertuin met vier meerstammige moerbijbomen, elk omringd door ronde vasteplantenbedden en bloembollen. Tenslotte vind je bij de futuristisch ogende galerie het enorme Oudolf Field, dat uit verschillende delen bestaat. Centraal gelegen is de sporobolusweide, met parelgras (Sprobolus heterolepsis) als voornaamste component, afgewisseld met enkele vaste planten als Echinacea pallida ‘Hula Dancer’ en Scabiosa columbaria. Om de weide heen liggen zeven bedden met meer kleurige vaste planten en de grassen Sesleria autumnalis en Pennisetum alopecuroides. Bij de hoeken en randen van het terrein liggen bedden met een beplanting die op de flora van slootkanten lijkt, zoals Filipendula rubra ‘Venusta Magnifica’, een van mijn favoriete planten. Het bijzondere is dat Oudolf deze verschillende plantengemeenschappen heeft gecreëerd onder compleet homogene omstandigheden. De zones zijn zo uitgedacht dat je van binnen naar buiten steeds later in het jaar kleur krijgt.
Door sommige planten in verschillende zones te gebruiken heeft Oudolf toch een eenheid weten te creëren, met natuurlijke overgangen. Tenslotte bevinden zich op het terrein ook nog een vijver en een natte zone met planten als Darmera peltata en Caltha palustris.
Ik zou de tuinen dolgraag in levende lijve zien, maar ik moet zeggen dat de vele, vaak paginagrote foto’s in het boek in combinatie met de vlot geschreven en soms zelfs poëtische tekst voorlopig een heel goede indruk geven van dit geslaagde project van Piet Oudolf. En in Nederland hebben we altijd nog de tuinen bij het Singer Museum en Museum Voorlinden en natuurlijk de Vlinderhof in het Utrechtse Máximapark.

Yvonne Hassing
Oudolf Gardens bij Hauser & Ewirth in Somerset, Rory Dusoir. Uitgeverij Terra, 
Hardcover, 208 pagina’s Prijs € 34,99. 

 redactie: gepubliceerd in de nieuwsbrief van april 2021